Czemu ciasto na blogu medycznym? Bo ma tajny składnik, zdrowy, a ślicznie i reprezentacyjnie wygląda. Warto wiedzieć takie rzeczy.
Bo zielony barwnik to po prostu ... szpinak. Ciasto jest baaardzo zielone. A nie czuć warzywka w smaku.
Składniki i przygotowanie:
3 jajka + szklana cukru ---> zmiksować dobrze,
+ olej, szklanka --->zmiksować,
+ mąka 2 szkl, z proszkiem do pieczenia 3 łyżeczki ----> zmiksować,
+ szpinak, rozmrożony odsączony i odciśnięty ---> zmiksować. Gotowe.
Piec w 170-180 przez około godzinę, "do suchego patyczka".
Krem: serek mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Można zmieszać widelcem.
Ściąć wierch, spód posmarować kremem, posypać pokruszonym spodem i pestkami granatu. (Czerwone porzeczki też by pewnie działały.)
I już.
Ważne by szpinak był dobrze odsączony, oraz drobno zmielony - żeby kolor był równomierny i intensywny.
Warto ciasto dobrze podsuszyć w piekarniku przed wyjęciem, bo szpinak daje wilgoć, i lubi dać jej trochę za dużo.
Do kremu warto dodać coś kwaśnego - pestki granatu, sok z cytryny. Samo w sobie jest po prostu słodkie, i przydaje się kwaskowa, owocowa nuta.
A jakbyście chcieli z mąką bezglutenową, to tu jest kilka cennych wskazówek, w postaci krótkiego filmiku: KLIKNIJ TUTAJ
Miłej zabawy
Wkrótce seria o glutenie. Zapraszam.
SŁOWA KLUCZOWE: leśny mech, ciasto leśny mech, zielone ciasto, ciasto ufoludek, ciasto leśny mech bezglutenowe, cista bezglutenowe, mąki bezglutenowe, mąka kukurydziana, szpinak, ciasto ze szpinakiem, jak przemycić dziecku szpinak, jak zrobić by dzieci jadły szpinak, szpinak przepisy, przepisy bezglutenowe, ciasto bez pszenicy.
1 komentarz:
juz mnie wciągneło...
na dzis koncze, ale bede tu wracac
ZTCNZ
J
Prześlij komentarz