piątek, 22 czerwca 2012

Jedzcie kwiatki: CZARNY BEZ - placki z kwiatów bzu, przepis.



Czarny bez
Kwiatki czarnego bzu są białe. To owoce są czarne, kiedy dojrzeją. Czarny bez to spory krzew, który można spotkać w parkach, na polanach, w wąwozach i na obrzeżach lasów. Baldachy kwiatów czarnego bzu można maczać w cieście naleśnikowym i smażyć, tak jak kwiaty akacji. Bez kwitnie później niż moja ulubiona akacja, z której też można smażyć placuszki, i jak akacji już nie ma to można uprzyjemnić sobie czas takim daniem:

PLACKI z kwiatów BZU CZARNEGO.

Składniki
- baldachy kwiatów bzu
- jajka (kilka sztuk, zależy czy mamy baldachy duże czy małe. Ich wielkość może być od mniej więcej połowy dłoni małej, do dwu dłoni dużych, więc jeden kwiat akurat na jedną patelnię)
- mąka (mniej więcej szklanka)
- są mniej słodkie niż placuszki z akacji, więc można troszkę posłodzić, albo posypać cukrem pudrem na koniec, wedle gustu.

Przygotowanie
Ciasto uzyskujemy roztrzepując jajka i dodając do nich mąkę. Powinno być dość rzadkiej konsystencji i bez dodatku wody, aby lepiej wyrastało, a placki były bardziej puszyste. (Jakby wyszło za gęste to dodać jajko.) Baldachy maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy placek leży na patelni - odcinamy łodyżki kwiatków, tak by można było go odwrócić na drugą stronę. Łodyżki nie są trujące, ale też niezbyt smaczne, a na tyle sprężyste, że trudno byłoby położyć placek „na pleckach”. Odwracamy na drugą stronę i też smażymy na złoty kolor.


I już. Gotowe.


Dobre pomysły:
- Można użyć klasycznego ciasta naleśnikowego, czyli dodać wody lub mleka – wtedy smak jest nieco bardziej skrobiowo-mączny. Co kto lubi.
- Dobrze robi dodatek czegoś kwaśnego do ciasta, na przykład kilku kropel cytryny.

- Kwiaty do smażenia powinny być świeże i najlepiej młode, czyli niedawno rozwinięte z pączków. Przed rozwinięciem pączki wyglądają jak małe, białe kuleczki. Młodsze baldachy są bardziej białe, starsze stopniowo żółkną i na koniec opadają im płatki. Po przekwitnięciu pozostawiają na krzaku zielone kuleczki rosnących owoców. Często na krzaku baldachy są w różnych stadiach kwitnienia, i dlatego można ścinać młode kwiaty do smażenia przez dłuższy czas.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz