Kwiatki szczypioru
(ogrodowego.)
Fioletowe pędzelki. Na zdjęciu są pączki, niedługo przed
rozwinięciem.
Jadalne.
Jadalne, ale to źdźbło szczypioru, na którym jest kwiatek,
robi się twarde. Nie jest trujące, można je jeść, tylko nie jest to specjalnie smaczne.
Źdźbła z pączkami najpierw są miękkie.
Dlatego ogrodnicy hodujący szczypior zrywają kwiaty: żeby
uniknąć twardnienia źdźbła. Szczypior kwitnie na wiosnę, i jak mu się wiosną
kwiatki zerwie, to potem latem i jesienią już jest spokój.
To kiedy jeszcze
jeść, a kiedy nie?
Pomacać. Jak źdźbło z kwiatkiem jest wyraźnie twardsze niż
zwykłe źdźbła, to nie jeść. Jak tylko trochę, to jeść. Te na zdjęciu, o dziwo,
były miękkie, mimo tak dużych pąków. Może dlatego, że bardzo szybko rosły po
upałach i deszczach i nie zdążyły stwardnieć. Zwykle ta wielkość pąków sprawia,
że szczypior już nie jest smaczny.
Jak jeść kwiatki?
Dowolnie. Ja pokroiłam, jak zwykły szczypior, do pasty z
białym serem i rybą, zwanej awanturką. Ale tak samo dobrze będzie do białego
sera, gdzie fiolet kwiatków da dodatkowy akcent kolorystyczny, do jajecznicy, pasty
jajecznej, na posmarowany masłem chleb, do posypania surówki, czy do innych
rzeczy.
Więcej podobnych tematów w rozdziale: PRZYRODNICZE
1 komentarz:
Zawsze myślałam, że te kwiaty są niejadalne i niedobre w smaku. W tym roku przekonałam się, że jest inaczej Co prawda nie smakują tak dobrze jak np. kwiaty dynii, ale i tak są bardzo smaczne.
Prześlij komentarz